Álomtippmix

Friss topikok

Egy sima, egy fordított?

2014.07.05. 14:53 alomtippmix

Tegnap este már kialakult az egyik elődöntő párosítása, ma este, a másik ágon is kiderül, hogy mely együttesek reménykedhetnek még a vb-trófeában. A nap első mérkőzésén Argentína Belgiummal csap össze, későeste pedig Hollandia a torna meglepetéscsapatával, Costa Ricával vívhat ádáz harcot a továbbjutásért.

 

Argentína, illetve Belgium is túlórát követően harcolta ki a negyeddöntőbe jutást. Az albiceleste sokáig szenvedett a védekezésre berendezkedő Svájc ellen, és sokan már a büntetőpárbajra készültek fejben, amikor a 118. percben Messi átadásából Di Maria megszerezte a győztes találatot. A négyszeres aranylabdás teljesítményére nem lehet panaszuk a szurkolóknak, hiszen 4 gólja mellett a fentebb említett gólpassz révén 5 találatból aktívan kivette a részét. Korábban azzal a váddal illették, hogy Messi képtelen, a Barcelonában nyújtott klasszis teljesítményéhez hasonlót produkálni a válogatottban, manapság túlzott Messi-függőségről beszélnek a dél-amerikai válogatottal kapcsolatban. Az argentin válogatottal 1978-ban világbajnoki címet ünneplő Ossie Ardilles a következőket mondta: „Jelen pillanatban azt a taktikát látom Argentínánál, hogy odaadják a labdát Messinek és a többit megoldja ő. Tény, hogy remek vb-je van, de egyedül nem fogja megnyerni a tornát. Sokkal többet kellene nyújtania elől Higuain-nak, illetve Lavezzinek.” Alejandro Sabella szövetségi kapitány a tegnapi sajtótájékoztatón Messi szerepéről is beszélt: „Szerintem bármelyik gárda, amelyik rendelkezik egy Messi-szintű labdarúgóval valamilyen mértékben függ tőle. Belgiumnak kiváló csapata van, hasonlóan, mint 1982-ben, amikor legyőzték Argentínát. Egyénileg képzett labdarúgókat találunk riválisunknál, de csapatként is kiválóan működnek.”
Messi függőség ide, vagy oda, az tény, hogy a klasszis Argentína „szerencsemalaca”, hiszen a legutóbbi 25 meccsen, ahol játéklehetőséghez jutott, nem szenvedett vereséget az argentin nemzeti csapat.
Az argentinoknál eltiltás miatt kihagyja a mai mérkőzést Marcos Rojo, helyét a védelem baloldalán Basanta foglalhatja el. Argentin sajtóértesülések szerint Sabella mester a svájciak ellen haloványan futballozó Lavezzi helyett Palaciot nevezi a kezdőcsapatba. Elkezdte az edzéseket Agüero is, de annak van nagyobb realitása, hogy a cserék közé lesz nevezve.
Érdekesség az argentin gárdával kapcsolatban, hogy legutóbbi 3 negyeddöntős szereplése a végállomást jelentette, 4 évvel ezelőtt Németország győzte le a csapatot. A labdabirtoklással eddig nem volt problémája az albicelestének, hiszen az eddigi 4 összecsapásán átlagban 64,3%-ban birtokolta a játékszert, ennél magasabb számadatot egyetlen, a negyeddöntőbe eljutó gárda sem tud felmutatni.

 

Messi már 4 gólt ünnepelhetett Brazíliában, ma jön az 5.?


A belga válogatottnak sem volt elegendő a rendes játékidő a továbbjutás kicsikarására az USA ellen, de ezen a találkozón számos helyzetet puskáztak el Marc Wilmots tanítványai. A vörös ördögöknél letöltötte eltiltását Steven Defour, így ő is bevethető lesz a mai mérkőzésen. Információk szerint Vermaelen sérülése is sokat javult az elmúlt napokban. Nagy kérdés, hogy Origi, vagy Lukaku kezd centerként. Utóbbi az amerikaiak ellen csereként beállva góllal, illetve gólpasszal oroszlánrészt vállalt a továbbjutás kivívásában, Belgiumot nyugodtan lehet a késői gólok mestereként aposztrofálni, hiszen a vb-n szerzett összes találata a 70. perc után született. Marc Wilmots a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem követik a svájciak példáját, és nem csupán a védekezésre fognak koncentrálni: „Tanulmányoztuk Argentína játékát. Nem csak védekezésre fogunk berendezkedni, a támadásokat is erőltetjük majd. Egyet kell értenem Ottmar Hitzfelddel, aki azt mondta, hogy Argentína nemcsak Messiből áll.”
A két csapat korábban már 4-szer találkozott, a mérleg nyelve Argentína felé billen, hiszen 3 győzelmük mellett, csupán egyszer szenvedtek vereséget Belgium ellen. Világbajnokságokon 1982-ben, és 1986-ban is összehozta őket a sors, előbbi találkozón a belgák, utóbbin a dél-amerikaiak ünnepelhettek. Ha a vörös ördögöknek ma sikerül kikapcsolniuk Messit, akkor könnyen búcsúztathatják Argentínát, hiszen a többi támadó szellemű játékos, Higuaian, vagy éppen Lavezzi eddig csak árnyéka volt önmagának, míg a védelem eléggé bizonytalannak bizonyult több esetben is.

 

Kompany sokat tehet Messi semlegesítéséért

 

Argentína-Belgium 18:00, helyszín: Brazíliaváros, Estádio Nacional Mané, játékvezető: Nicola Rizzoli

 

Tovább folytatódik Costa Rica mesébe illő menetelése, vagy Hollandia esélyhez méltóan bejut az elődöntőbe? Ez a negyedik, egyben utolsó negyeddöntő legfontosabb kérdése. Bármilyen eredmény is alakul ki ma este, amit eddig elért Costa Rica, azt már senki sem veheti el tőle. A csapat esélytelenként, 3 korábbi világbajnokot megelőzve, veretlenül nyerte meg a D jelű halálcsoport. A legjobb 16 között egy krimibe illő párharc után, tizenegyesekkel búcsúztatták Görögországot. Jorge Luis Pinto feje főleg a védelem összeállításakor fájhat, hiszen Oscar Duarte a hellének ellen a kiállítás sorsára jutott, míg Roy Miller sérüléssel bajlódik. Elől nincsenek ilyen problémák, a két húzóember Campbell, illetve Bryan Ruiz is ott lesz a pályán. Utóbbinak érdekes lesz a mai találkozó, hiszen a legutóbbi szezonban a PSV Eindhoven csapatát erősítette, a jelenlegi holland keretből csapattársa volt Depay, illetve Wijnaldum is. A közép-amerikai ország csapatkapitánya a tegnapi sajtótájékoztatón a következőket nyilatkozta: „Sok barátom van Hollandiában, és már az otthonomként tekintenek az országra. Jól ismerem Depay-t a hollandoknál, remekül megértettük egymást a pályán, emellett egy rendes srác. Nincs veszítenivalónk. Már az eddigi szereplésünk is szépre sikeredett, de szeretnénk tovább folytatni.” A Concacaf-zónából érkező válogatottnak csupán egyszer sikerült a legjobb 4-ig menetelnie a vb-n, még 1930-ban (az első tornán) az USA hajtotta végre ezt a bravúrt. Michael Barrentes is lélegzetvisszafojtva várhatja a hollandok elleni találkozót. Tudniillik Barrentes annyira kedveli Robben játékát, hogy tavaly született gyermekét a géppuskalábú hollandról nevezte el. Jorge Luis Pinto szövetségi kapitány, edzői tanulmányai során, még a 80-as években a holland Rinus Michaels edzéseit követhette testközelből, talán az akkor gyűjtött tapasztalatok közül néhány hasznos lehet a mai találkozóra.

 

Bryan Ruiz kiválóan ismeri a legtöbb holland játékost


A hollandok is sokáig emlegetik majd a nyolcaddöntőt, hiszen Mexikó ellen még a 87. percben is kiesésre álltak, de a hajrában sikerült megfordítaniuk az összecsapást. Problémát jelenthet, hogy Nigel de Jong ezen a vb-n már nem léphet pályára, hiszen Mexikó elleni meccsen összeszedett ágyéksérülése miatt harcképtelenné vált. Ugyan a középpályás nem sorolható a labdabűvészek közé, de a piszkos munkát kiválóan elvégezte. Az oranje támadójátékával eddig nem volt probléma, hiszen 4 mérkőzésen 12 gólig jutott az együttes (bár a tucat közel felét a címvédő spanyoloknak „ajándékozták”). A tegnapi sajtótájékoztatón Louis van Gaal kitért arra is, hogy eléggé pesszimistán várták a holland újságírók a vb-t: „Sok sajtótermék leírt bennünket, azt gondolták, hogy a csoportból sem sikerül továbbjutnunk. Úgy gondolom csattanós választ adtunk nekik. Sosem mondtam, hogy nagyszerű csapatunk van, de azt igen, hogy a jelenlegi Hollandia egy olyan válogatott, amelyet nehéz legyőzni. Hallottam, hogy a mai riválisunkat többen leírják, de mi nem gondoljuk esélytelennek őket.”
A két csapat örökmérlegéből messzemenő következtetést nehéz lenne levonni, hiszen ma találkoznak először a válogatottak. Hollandia Concacaf-zónából érkező riválissal szemben még veretlen, 10 győzelmük mellett, csupán egy döntetlen rondít a hibátlan mérlegbe. Az előjelek, a fogadóirodák szorzói, a két csapat játékosainak névsora mind-mind Hollandia sikerét vetíti előre, de ezen a vb-n már nem egyszer bizonyította Costa Rica, hogy hidegen hagyja a papírforma.

 

A holland stratéga, Louis van Gaal

 

Hollandia-Costa Rica 22:00, helyszín: Salvador, Arena Fonte Nova, játékvezető: Ravshan Irmatov

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomtippmix.blog.hu/api/trackback/id/tr406475261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása