Álomtippmix

Friss topikok

Irány a döntő!

2014.07.08. 13:05 alomtippmix

Már csak 4 együttes bizakodhat az álom valóra válásában, vagyis a világbajnoki-címben. Ma este az első elődöntő két résztvevője Brazília, illetve Németország küzd meg egymással. Mindkét válogatott azzal a céllal lép pályára, hogy 2002 után újra kivívja a döntős szereplést.

 

 

Vezéráldozatokkal járt Brazília Kolumbia elleni negyeddöntős diadala. A védelem oszlopa Thiago Silva megkapta második sárgalapját a tornán, így ő eltiltás miatt nem juthat szerephez a németek elleni találkozón. Bár a brazil vezetők megpróbálták jobb belátásra bírni a fegyelmi bizottság tagjait, de ők nem törölték el a bekk eltiltását. Silva helyettese nagy valószínűséggel Dante lesz, aki jól ismerheti az ellenfél játékosait, hiszen 2009 óta Németországban futballozik. Az eltiltott hátvéd nem aggódik, szerinte Dante képes megoldani a rá váró feladatokat: „Nagyon keményen dolgozik. Az edzéseken mindig az elsők között érkezik a pályára, illetve a tréningek végén még kint marad a pályán gyakorolni.” Zuniga kíméletlen megmozdulása miatt Neymarnak befejeződött a világbajnokság. A Barcelona klasszisát többen is pótolhatják, legnagyobb eséllyel Willian pályázik a „dublőrségre”, de brazil újságírók nem tartják elképzelhetetlennek Bernard bevetését sem. Sőt vannak olyanok, akik szerint Luiz Felipe Scolari a megszokott hadrenden is változtathat, így próbálja enyhíteni legjobbja hiányát. Joachim Löw német szövetségi kapitány a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta a véleményét a selecao negyeddöntős mérkőzéséről: „Láttam a Brazília-Kolumbia mérkőzést, ahol olykor brutális szabálytalanságokat követtek el. Európában az ilyen jellegű találkozókat nem fejezik be kiállítás nélkül. A találkozó tiszta játékideje mindössze 38-39 perc volt, úgy gondolom, hogy a legtöbb szurkoló nem nagyon lelte örömét ebben a meccsben. Megszámlálhatatlan szabálytalanság volt, egy igazi háború dúlt a pályán. A játékvezetőnek meg kellene védenie a játékosokat az ilyen meccseken.” Löw mondandójához egy érdekes adalékkal is kedveskedünk a statisztika szerelmeseinek, a brazilok a negyeddöntőben 31 alkalommal szabálytalankodtak, amióta számolják a faultokat a vb-n, ez a legmagasabb szám a dél-amerikaiak esetében. A játékvezető személye a mai találkozón is érdekes lehet, hiszen az a Marco Rodriguez kapta ezt a találkozót, aki többek között az Uruguay-Olaszország mérkőzésnek is a sípmestere volt, és ezen a mérkőzésen történt Suarez újabb harapása, amelyet a bíró, illetve asszisztensei nem láttak.

 

 

Az ominózus mozdulat, amely Neymar világbajnoki szereplésének végét jelentette

 

A brazil együttes 2002 után tudott ismét elődöntőig menetelni a világbajnokságon, legutóbbi 3 találkozóját megnyerte a legjobb 4 között, a drukkerek reménykednek, hogy ez a kiváló széria továbbfolytatódik.
A fentebb említett kulcsjátékosok hiánya dacossá is teheti a brazilokat, valamint a szurkolók, akik eddig is teljes mellszélességgel a csapat mögött álltak, még egy lapáttal rátehetnek a buzdításra, így segítve kedvenceik dolgát. Természetesen van egy másik lehetséges forgatókönyv is, mely szerint a selecao tagjai nem tudják elviselni két klasszisuk hiányát. Tény, hogy korábban Brazília esetében jóval bővebb keret állt az aktuális szövetségi kapitány rendelkezésére, így egy Neymar-szintű labdarúgó kiesése nem okozott akkora fejtörést, mint manapság. Sokan a jelenlegi válogatottat minden idők egyik legszürkébb Brazíliájának tartják, és ebben az iparos csapatban egyedül Neymar rendelkezett művészi vénával. Szép feladat lesz a pótlása, ha Willian kapja ezt a nemes feladatot, azért is érdekes szituáció alakul ki, mert a Chelsea labdarúgója kezdőként még sosem léphetett pályára a brazil válogatottban. 

 

Willian a legnagyobb esélyes Neymar pótlására

 

Németország életét kevésbé keserítik meg a sérülések, egyedül Mustafi maródi, de az ő teljesítménye nem volt annyira kulcsfontosságú a németeknél, mint a fentebb említett játékosok a braziloknál. Joachim Löw a franciák elleni negyeddöntőn Lahmot visszarendelte a védelem szélére, ezt a lépést a szurkolók már régóta várták a mestertől. A Nationalelf zsinórban negyedik alkalommal jutott el a világbajnoki-elődöntőig, de legutóbb 2002-ben tudta átlépni az elődöntő küszöbét. A brazilok problémái ellenére a német mester nem számít könnyű mérkőzésre: „Tisztában vagyunk azzal, hogy Brazília nem lebecsülendő ellenfél. Tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy Neymar, illetve Silva hiányában esélytelen Brazília. A torna kezdete óta nagy favoritnak tartották őket, de nem roppantak meg a teher alatt. Szoros mérkőzésre számítok, ahol apróságok dönthetnek.” Németországban többen a 2002-es döntő visszavágójaként emlegetik a mai elődöntőt, de Jerome Boateng nem szeretne azzal a találkozóval foglalkozni:„Nem foglalkozunk a 2002-es eseményekkel, csak az hajt bennünket, hogy bekerüljünk a vasárnapi fináléba. Tisztában vagyunk vele, hogy szinte az egész stadion ellenünk lesz, de ebből erőt fogunk meríteni.”
Érdekesség, hogy hiába játszotta ez a két válogatott a legtöbb világbajnoki-mérkőzést (Brazília 104, míg Németország 102 találkozót vívott eddig a tornán), mindössze a fent említett 2002-es fináléban keresztezték egymás útját. 12 évvel ezelőtt, Yokohamában a brazilok ünnepelhettek, Ronaldo duplájának révén 2-0-ra győzték le az európaiakat. Már azon a tornán is ott volt a német együttesben Miroslav Klose, aki 23. vb-mérkőzésén léphet pályára ma este, ezzel a szereplési rangsorban beérné Paolo Maldinit, és felzárkózna a második helyre. Az ominózus vb-döntő óta 3 ízben találkoztak a válogatottak, egy-egy brazil, illetve német siker mellett, egyszer döntetlennel zárult az összecsapás.
A mai mérkőzés esélyeit nehéz lenne megjósolni, bár sokan úgy vélik, a brazilok nem tudják elviselni Neymar, illetve Silva hiányát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az elődöntő régóta leküzdhetetlen akadálynak minősül a Nationalelfnek, hiszen vb-n még 2002-ben tudtak bejutni a fináléba, míg Eb-n 2008-ban. Nem szeretnénk az ördögöt a falra festeni, de valószínűleg a negyeddöntőkben megtapasztalt óvatos játékot hozza a mai összecsapás is, nem tennénk nagy pénzt az esetleges gólzáporra.

 

Klose már a 2002-es vb-n a német keret tagja volt

 

Brazília-Németország 22:00, tv: m1, helyszín: Belo Horizonte, Estádio Mineirao, játékvezető: Marco Rodriguez

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alomtippmix.blog.hu/api/trackback/id/tr226484601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása