Álomtippmix

Friss topikok

Egy,aki mindent visz

2014.07.13. 14:55 alomtippmix

63 mérkőzést már lebonyolítottak a 20. labdarúgó-világbajnokságon, volt köztük izgalmas, fordulatos csata, de láthattunk unalomba fulladó találkozókat is. Egy biztos, a legfontosabb, legnagyobb téttel bíró összecsapást ma este rendezik meg a híres Maracana stadionban. Németország, illetve Argentína eddig sikerrel vette az akadályokat, de a finálét követően csak az egyik fél ünnepelhet.

 

 

Németország, Argentínához hasonlóan megnyerte saját csoportját. Az egyenes kieséses szakaszban a germánok előbb Algériát búcsúztatták hosszabbítás után, majd Franciaországot múlták felül, legutóbb pedig a brazil aranyálmokat foszlatták szét, így jutottak el történetük során 8. alkalommal a fináléba (ezzel rekorderek a döntős részvételt tekintve). A történelmi, 7-1-es győzelmüket követően Németország szerte örömtüzek lobbantak fel, volt olyan sajtótermék, amelyik halhatatlanoknak titulálta a játékosokat, de volt olyan újság is, amelyik arról írt, hogy szép a brazilok elleni győzelem, de semmit sem jelent, ha a németek elbukják a döntőt. Joachim Löw együttesével kapcsolatban sokan a csapategységet emelik ki, mint legfőbb erényt. Ha jobban belegondolunk a német válogatottban nincs kimondottan olyan vezér, mint Argentínánál Messi, ellenben sorjáznak a kiváló képességű labdarúgók. Thomas Müller, Kroos, Khedira, csak néhány név, akik a döntőben is a különbséget jelenthetik. A Nationalelfnél a góllövés terhét is szétosztják egymás között a játékosok, hiszen az eddig szerzett 17 találaton 8 játékos osztozik. A védelemmel sincs komolyabb probléma, mindössze négyszer kapitulált a hátsó alakzat, de például a braziloktól, illetve a portugáloktól kapott gól nem osztott, nem szorzott. Német sajtóinformációk szerint Löw mester ugyanannak a kezdőcsapatnak szavaz bizalmat, amelyik lefocizta Brazíliát, persze nem sok oka van a változtatásra. Egyedül Hummels miatt aggódnak a szurkolók, a belső védőt az elődöntő szünetében kénytelen volt lecserélni Löw, mert nem érezte jól magát. A tegnapi sajtótájékoztatón a kapitány a következőket mondta: „Ez a mérkőzés csakis a győzelemről szól. Úgy gondolom, ha a saját játékunkat tudjuk játszani jó esélyünk lesz a diadalra. Nagy hibát követ el az, aki úgy véli, hogy Argentína csak Messi miatt jutott el a döntőig. Tény, hogy képes mérkőzéseket eldönteni, de rajta kívül is vannak klasszisok, elég csak Agüero, Higuain, vagy Di Maria nevét megemlíteni.”
Bastian Schweinsteiger szerint nincs bennük semmiféle feszültség, vagy drukk a döntő miatt. Miroslav Klose már a 2002-es vb-n is ott volt a német keretben, szerinte elérkezett az idő, hogy Németország aranyérmet szerezzen: „2002-ben senki sem várta el tőlünk, hogy döntőbe kerülünk, egy fiatal csapat voltunk. Még mindig fájó emlék az elvesztett döntő. A csapategység kifejezés nálunk nem csak közhely, tényleg remek közösséget alkotunk.”

 

Klose 2002-ben már szerepelt világbajnoki döntőben

 

Argentína eddig nem sziporkázott a tornán, de célfutballal is, 1990 után először a döntőig menetelt. Az albiceleste a nyolcaddöntőben Svájcot, majd a negyeddöntőben Belgiumot búcsúztatta egy-egy góllal, a legjobb 4 között pedig büntetőkkel bizonyult jobbnak Hollandiánál. Érdekesség, hogy a torna előtt sokan azt gondolták, hogy a dél-amerikaiak gólerősek lesznek elől, valamint hátul is. Nos a vb-n a támadójátékkal adódtak problémák, az elől lévők közül Higuain, Lavezzi, vagy éppen Agüero sem remekelt, sőt Messi is főleg a csoportkörben tudott nyerőember lenni. A négyszeres aranylabdás zseni édesapja szerint fia eléggé elfáradt, ennek is betudható, hogy mostanában kevésbé villog. Amíg a gólszerzéssel voltak problémák, addig a hátsó alakzat stabil lábakon állt, Romero kapuja az egyeneses kieséses szakaszban érintetlen maradt. A védelem tengelyében Garay eleinte Fernándezzel, később Demichelis-szel alkotott kiváló párost, de Mascherano is nemegyszer kulcsfontosságú pillanatban, kiválóan akasztotta meg az ellenfél támadásait. A Barcelona játékosáról Zabaleta is elismerően nyilatkozott: „Mascherano igazi vezér a csapatban. Nemcsak játékosként tesz sokat hozzá a játékunkhoz, az edző meghosszabbított keze a pályán. Állandóan kommunikál velünk, megmondja, hogy az adott pillanatban milyen taktikát kell alkalmaznunk.”
A jól értesült argentin zsurnaliszták szerint Alejandro Sabella utolsó fellépésére készül, a döntőt követően távozik a szövetségi kapitány. „Koncentrált játékot kell nyújtanunk. Nem szabad felesleges cselezgetésekbe bonyolódnunk a veszélyes területeken. Németország mind fizikailag, mind szellemileg az egyik legkiválóbb együttes, nem véletlen, hogy a torna történetében a németek játszották a legtöbb finálét” vélekedett Sabella.
A pénteki edzést kisebb bokafájdalma miatt kihagyta Marcos Rojo, de ez a probléma nem veszélyezteti a balhátvéd döntős szereplését. Elkezdte a könnyített edzésmunkát Angel Di Maria is, de valószínűleg, ha játéklehetőséghez is jut, csupán csereként veti be Alejandro Sabella.
„A német játékosok többsége évek óta együtt játszik a Bayern Münchenben, emellett nagyobb tapasztalattal is rendelkeznek a döntőmérkőzésekről, mint mi. A saját, labdabirtoklásra épülő játékunkat kell játszani, valamint figyelnünk kell ellenfelünk kontratámadásaira is. Karnyújtásnyi közelségben van az álmunk, amelyet szeretnénk valóra váltani” ezek már Sergio Agüero gondolatai, aki ugyancsak összeszedett egy kisebb sérülést Brazíliában, de az elődöntőben már csereként játéklehetőséghez jutott.

 

Di Maria elkezdte az edzéseket, lehetséges, hogy játéklehetőséghez jut a döntőben

 

Nagy kérdés, hogy melyik válogatottnak bizonyul nyerőnek a 21-es szám. Tudniillik a két gárda 21. alkalommal mérkőzik meg egymással ma este, az eddigieken 9 argentin, illetve 6 német diadal született, illetve 5 döntetlent is feljegyezhettek a statisztikusok. Világbajnoki finálét is vívott már Németország és Argentína egymással, 1986-ban a Diego Maradona vezette albiceleste nyert 3-2-re, míg 4 évvel később az európaiak visszavágtak, és 1-0-ra diadalmaskodtak a döntőben. A legutóbbi 2 tornán Németország a negyeddöntőben győzte le Argentínát, főleg a 4 évvel ezelőtti 4-0-s kudarc fájhatott nagyon az argentin drukkereknek. A dél-afrikai mérkőzésen pályára lépők közül többen is szóhoz juthatnak ma este, az argentinoknál Romero, Demichelis, Di Maria, Agüero, Mascherano, Messi, Higuain és Maxi Rodriguez élhette át azt a kudarcot, míg a németeknél Neuer, Lahm, Mertesacker, Boateng, Khedira, Özil, Schweinsteiger, Kroos, Podolski, Müller, és Klose próbálhatja az akkori győzelmet megismételni.
A közvélemény, sőt maguk az argentin játékosok is úgy vélik, hogy Németország a finálé esélyese. Jürgen Klinsmann is úgy gondolja, hogy a Nationalelf fogja megszerezni a trófeát. Ugyan a német válogatott 1 nappal többet pihenhetett, illetve készülhetett a döntőre, de a szakértők szerint ez nem lesz döntő tényező. A Maracana stadionban valószínűleg sok argentin drukker lesz jelen, de a németeket nemcsak saját szurkolói, hanem a brazilok is támogatni fogják. Az egyik oldalon a vb-gólrekorder Klose, az eddigi 12 világbajnoki fellépése alatt 10 gólt szerző, emellett 6 gólpasszt kiosztó Thomas Müller, a másik csapatban pedig a négyszeres aranylabdás Messi. A döntőben, ahogy a német kapitány is fogalmazott nem a szép játék, hanem a végső győzelem a lényeges. Bízzunk benne, hogy az óriási tét nem fog bénítólag hatni a csapatokra, és egy emlékezetes döntőnek lehetünk a szemtanúi.

 

Pillanatkép 2010-ből

 

Németország-Argentína 21:00, tv: m1, helyszín: Rio De Janeiro, Maracana Stadion, játékvezető: Nicola Rizzoli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomtippmix.blog.hu/api/trackback/id/tr646504973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása