Álomtippmix

Friss topikok

Jó szomszédi (v)iszony

2014.07.04. 15:00 alomtippmix

Rövid szünetet követően tovább forog a ringlispíl, a labdarúgó-világbajnokságon már az elődöntőbe jutás a tét. A nap első mérkőzésén két európai gigász Franciaország, illetve Németország méri össze erejét, majd este 10-től a házigazda brazilok, a tornán eddig kiváló teljesítményt nyújtó kolumbiaiakat próbálják feltartóztatni.

 

„Egy Franciaország-Németország találkozó minden esetben klasszikus” vélekedett Joachim Löw, német válogatott szövetségi kapitánya. Ennek a klasszikusnak a legújabb fejezete ma este a brazíliai világbajnokságon fog íródni.
Hiába rajtolt lehengerlő 4-1-es győzelemmel Németország, azóta kritikaáradat zúdul a csapatra, illetve Joachim Löw szövetségi kapitányra. A Nationalelf gépezete a portugálok elleni iskolajátékot követően csak zötykölődik, Algéria ellen is nehézkesre sikeredett a továbblépés, többször, a védőket megszégyenítően szerelő Neuer akadályozta meg az afrikaiakat a gólszerzésben. A szurkolók, illetve a szakírók szerint a német kapitánynak változtatnia kellene néhány elképzelésén. Szerintük felesleges a hátvédsorba 4 középső védőt vezényelni, Philip Lahm a középpályán idegenül mozog, a Bayern játékosát a védelem szélén kellene szerepeltetni, valamint Özil eddigi gyengébb produkcióját is sokan szóvá tették. A játékosok szembesülnek a kritikákkal, és Mertesacker az egyik sajtótájékoztatón elég ingerülten reagált a gyengébb teljesítményre vonatkozó kérdésekre. Hiába a kevésbé látványos produkció, Németország ennek ellenére bejutott a negyeddöntőbe, zsinórban a 9. alkalommal. Sőt Németország nélkül nem rendeztek elődöntőt a legutóbbi 3 tornán, és ha újra összejönne a legjobb 4-be jutás, akkor történelmet írna a csapat, hiszen korábban egyik válogatottnak sem sikerült egymást követő 4 eseményen ilyen messzeségbe jutnia.
A német együttesben kidőlt Mustafi, előrejelzések szerint ezen a vb-n már nem lesz bevethető. Az sem könnyítette meg a Nationalelf felkészülését, hogy 7 játékos megfázással küszködött, de arról Löw kapitány nem akart beszélni, hogy kik bajlódtak a betegséggel.
André Schürrle, ha csak a játékperceket tekintjük, eddig nem nevezhető a német válogatott kulcsfigurájának. A Chelsea labdarúgója a csoportkörben mindössze 28 percnyi bizonyítási lehetőséghez jutott, az algériaiak elleni összecsapáson is a padról szállt be, de fontos gólja mellett új lendületet adott a játéknak. Sokan a kezdőbe követelik a tejfölszőke támadót, aki a mai mérkőzésről a következőket mondta: „Franciaország remek képességű játékosokkal rendelkezik, elég csak Benzema, Pogba, vagy éppen Valbuena nevét megemlíteni. Bármilyen szituációból képesek gólveszélyt teremteni. Ismerjük a gyenge pontjaikat, de ők is tudják, hogy hol lehet bennünket megfogni.”

 

A német kapitány csattanós választ adhat a kritikusoknak


Amíg a német együttes szurkolói eddig nincsenek elragadtatva sajátjaik játékától, addig Franciaországban már sokan vb-aranyról álmodoznak. A gallok a németekhez hasonlóan csoportgyőztesként jutottak tovább, majd Nigéria ellen 2-0-ra diadalmaskodtak. Érdekesség, hogy eddig 10 találatig jutottak a tornán, ez megegyezik a legutóbbi 3 vb-n összesen szerzett gólmennyiséggel. Sőt ez a 10 gól könnyedén lehetne több is, hiszen 6 alkalommal a kapufa mentette meg a riválisokat a francia találattól. Egyébként elég otthonosan mozog Brazíliában a Les Blues, hiszen eddig 10 mérkőzést játszott története során a dél-amerikai országban, és ezekből csupán egyszer hagyta el vesztesen a játékteret. Didier Deschamps Franciaország szövetségi kapitánya a tegnapi sajtótájékoztatón ezt nyilatkozta: „Tisztában vagyunk vele, hogy a német válogatott személyében egy erős, illetve tapasztalt riválissal találkozunk. Mindezek ellenére nincs rajtunk sem nyomás, sem félelem. Próbáljuk folytatni a jó szereplést, és egy újabb fejezetet szeretnénk írni a francia labdarúgás történelmében.”
A két együttes történelme nagy múltra tekint vissza, a mai mérkőzés már a 26. lesz a sorban. Ha rápillantunk az örökmérlegre, konstatálhatjuk, hogy Franciaország vezet 11 győzelemmel, a németek 8-szor ünnepelhettek, míg 6 alkalommal döntetlenre végeztek. Világbajnokságokon eddig 3-szor mérték össze erejüket, ebben az összevetésben már a Nationalelf kerül ki győztesen, hiszen Franciaország ugyan 6-3-ra győzött 1958-ban, de 1982-ben és 4 évvel később is Németország jutott be a döntőbe a két csapat egymás elleni elődöntője után. Az eddigi vb-összecsapásaikon nem panaszkodhattak a szurkolók góltalanságra, hiszen több mint ötös gólátlagot produkáltak a csapatok. A mai mérkőzésen is reméljük, hogy nem fognak a csapatok spórolni a találatokkal, és ha ez így lesz, akkor a semleges szurkolók elégedetten állhatnak fel a TV-készülékek elől, a mérkőzés végét jelentő sípszót követően.

 

Benzema 3, Müller 4 gólos a tornán

 

Franciaország-Németország 18:00, tv: m1, helyszín: Rio de Janeiro, Estádio da Maracana, játékvezető: Nestor Pitana

 

Brazília-Kolumbia, avagy Neymar, James Rodriguez ellen. A két dél-amerikai ország esetében az imént említett labdarúgók, fiatal koruk ellenére már igazi vezérré léptek elő. Kettejük közül a kolumbiai az „öregebb”, hiszen július 12-én 23. születésnapját ünnepli, míg Neymar februárban töltötte be 22. életévét. Összesen 9 gólt értek el eddig a tornán, James Rodriguez 5 találatot jegyzett 4 mérkőzésen, míg Neymar 4-szer iratkozott fel a gólszerzők közé. Mindkét labdarúgó jó szereplése gyakorlatilag kulcskérdés volt eddig csapatuk menetelésében. Ugyan a kolumbiai válogatottban „Hamesz” mellett Cuadrado 4 gólpasszt osztott ki, de mégis a Monaco labdarúgója. a támadójáték legfontosabb mozgatórugója. Hatványozottan igaz a vezértitulus Neymarra, aki gyakorlatilag a támadósort figyelembe véve egyedüli klasszisa a brazil csapatnak. Fred az eddigi mérkőzéseken alig-alig találkozott a labdákkal, míg Hulk nagy hibaszázalékkal játszott. Nagy kérdés, hogy Neymar milyen állapotban lép ma este pályára, hiszen Chile ellen lábsérülést szedett össze. Egyébként a brazil klasszis szerint nem az ő, illetve a kolumbiai párharcáról szól majd a negyeddöntő: „Chile után egy újabb dél-amerikai csapattal kell megmérkőznünk. A nyolcaddöntőben sem volt könnyű dolgunk, és valószínűleg Kolumbia elleni meccs sem lesz gyerekjáték. Sokaktól hallottam, hogy James Rodriguez és Neymar csatájaként aposztrofálják ezt a találkozót, de úgy vélem, hogy Kolumbia és Brazília párharcáról kell beszélni. Persze tisztában vagyunk James képességeivel, tudjuk, hogy kitűnő a bal lába, emellett, hogy remekül lát a pályán.”
Luiz Felipe Scolari dolgát eltiltás nehezíti, a középpályás Luis Gustavo hiányát Paulinho enyhítheti.
A kolumbiai csapat már azzal történelmet írt, hogy a legjobb 8 közé jutott, de ahogy a mondás is tartja, evés közben jött meg a játékosok étvágya, így szeretnének éremért küzdeni Brazíliában. A Los Cafeteros a 8 még állva maradt együttes közül a második legeredményesebb gárda (11 góllal), de nemcsak elől brillíroznak a játékosok, a veterán Yepes vezette hátsó alakzat is stabil lábakon áll, erre utal az eddig beszedett 2 találat. Kulcskérdésnek tartják a játékosok Neymar megállítását, Armero véleménye szerint, csapatként, egymást kisegítve lehet esélyük feltartóztatni a brazil kedvencet. Kolumbia legutóbbi 11 mérkőzésén nem szenvedett vereséget. Emellett kiemelendő, hogy José Pekerman szövetségi kapitányként még veretlen világbajnokságon.
A két válogatott eddig 25 mérkőzést vívott egymás ellen. Az eddigi összecsapások eredménysorára rápillantva nyomasztó brazil fölényről beszélhetünk, hiszen a selecao 15 győzelme mellett mindössze kétszer (legutóbb 1991-ben) diadalmaskodott Kolumbia. Egy kicsit jobban elmerülve az eredményekben az utóbbi 4 mérkőzésen már jóval kiegyenlítettebb volt a szomszédvárak csatája, hiszen ezeken a találkozókon mindannyiszor döntetlen született. Napokban látott napvilágot az a hír, hogy a brazil játékosok lelkével pszichológus is foglalkozik. Nagy kérdés, hogy a mai negyeddöntőt követően az öröm, esetleges a kudarc feldolgozásában nyújthat segítséget a lélekbúvár, ha Kolumbia eddigi vb-teljesítményéből indulunk ki, egyáltalán nem keltene szenzációt James Rodriguezék diadala.

 

Az egyik oldalon James Rodriguez, a másikon Neymar

 

Brazília-Kolumbia 22:00, tv: m1, helyszín: Fortaleza, Estádio Castelao, játékvezető: Carlos Velasco Carballo

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alomtippmix.blog.hu/api/trackback/id/tr686473289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.07.04. 20:11:00

Hát gólzápor nem volt, de a németek tovább menetelnek. Igaz ehhez kellett, hogy a francia válogatott teljesen alulmúlja magát s a leggyengébb formáját hozza ezen a mérkőzésen.

Remélem Kolumbia jobban teljesít.

alomtippmix 2014.07.05. 11:24:00

@...elmúlik...: Amit írtál a franciákról, valami hasonló következett be Kolumbiánál is, az eddigi húzóemberek pl. Cuadrado, vagy Rodriguez sem mutatott olyan formát, mint korábban.
süti beállítások módosítása