Álomtippmix

Friss topikok

Valami (dél-) Amerika

2014.06.28. 12:21 alomtippmix

A Brazília-Chile, illetve a Kolumbia-Uruguay találkozóval kezdetét veszi a Copa América, vagyis a labdarúgó-világbajnokság egyenes kieséses szakasza. Ma este kiderül, hogy Chile megtöri-e az átkot, azaz sikerül-e negyedik nekifutásra felülmúlni a selecaót a világbajnokságon, illetve mire megy Uruguay legjobbja, az eltiltott Luis Suárez nélkül.

 

A Wall Street Journal érdekes elemzést készített néhány napja, amelyben azt vizsgálták, hogy a vb-n résztvevő együttesek játékosai mennyi időt töltenek színészkedéssel. Ebben a rangsorban a brazilok, illetve a chileiek is előkelő helyen végeztek, tehát teátrális „nagyhalálokban” gazdag összecsapás is kikerekedhet az első nyolcaddöntőben. Persze nemcsak dobálni tudják magukat a játékosok, a futballhoz is kiválóan értenek.
Akár két Barcelona labdarúgó párharcaként is aposztrofálható a mai találkozó. A hazaiaknál a mindössze 22 esztendős Neymar igazi vezér módjára állt együttese élére a csoportkörben, gyakorlatilag Brazília támadójátékának alfája és omegája az ifjú zseni. Alexis Sánchez eddig kevésbé tudta betölteni a „Neymar-funkciót”, de ezt nem sínylette meg Chile, hiszen a jó értelemben vett csapatjáték révén mindig volt, aki a hátára vette az együttest.
Az ötszörös világbajnoknál David Luiz kisebb hátsérülést szenvedett az egyik edzésen, de ennek ellenére ott lehet a pályán. Nagyobb kérdőjelet tehetünk Gary Medel szereplése után, hiszen a chilei játékos bokája továbbra sem tökéletes. Mindkét válogatottnál jó pár olyan játékost találunk, akiket az eltiltás veszélye fenyeget (Thiago Silva, Ramires, Luiz Gustavo, és Neymar az egyik oldalon, Vidal, Mena, Aranguiz, illetve Francisco Silva a másik félnél).
Ha a különböző statisztikai adatokra vetünk egy pillantást, a számok nem sok jóval kecsegtetik a chilei szimpatizánsokat. Először is Brazília hazai környezetben még nem szenvedett vereséget Chilétől, pedig már 26 alkalommal látta vendégül a mai riválist. A világbajnokságokon háromszor keresztezték egymás útjait a felek, 1962-ben 4-2, 1998-ban 4-1, míg 4 évvel ezelőtt 3-0 arányban diadalmaskodott a selecao. Végezetül arról is tegyünk említést, hogy a legutóbbi 12 találkozójuk is nyomasztó brazil fölényt tükröz: 2 döntetlen mellett a maradék 10 meccset a brazilok húzták be.
A fentebb említett adatoknak nem tulajdonított nagy jelentőséget a brazil mester, Luiz Felipe Scolari: „Nem nagyon izgatnak a statisztikai mutatók, hiszen ezek csak pusztán számok. Gondoljunk csak bele, hogy nem az 1962-es chilei válogatott lesz az ellenfelünk. Egyébként is, amióta Sampaoli átvette Chile irányítását nagy fejlődésen ment keresztül a csapat. A játékosok megértették és kiválóan alkalmazzák kollegám elképzeléseit.”
A chileiek csütörtöki edzését nem várt esemény szakította félbe. Nem a ghánai verekedéshez hasonló incidensre kell gondolni, hanem az O Globo brazil televíziós csatorna helikoptere kémkedett az edzőkomplexum felett, így Jorge Sampaoli a taktikai gyakorlás helyett az öltözőbe parancsolta a fiait. A közjáték ellenére bizakodnak a chilei játékosok, Alexis Sánchez a következőket mondta: „Természetesen tiszteljük ellenfelünket, de győzelemre készülünk. Azért érkeztünk Brazíliába, hogy történelmet írjunk. A címvédő spanyolok ellen már diadalmaskodtunk, miért ne sikerülhetne a brazilok legyőzése?” A tornán eddig egygólos támadó egyedül a játékvezetéstől tart, nem szeretné, hogy a bíró túlzottan hazai pályát fújna a braziloknak.
Fogadkozásban nincs hiány egyik oldalon sem, és van rá esély, hogy egy igazán emlékezetes mérkőzés kerekedjen ki a torna első nyolcaddöntőjén. 

Neymar és Sánchez

 

Brazília-Chile 18:00, helyszín: Belo Horizonte, Estádio Mineirao, játékvezető: Howard Webb

 

Radamel Falcao gólpárbajt vív Luis Suárezzel. Na ez biztos nem fog kialakulni a mai Kolumbia-Uruguay mérkőzésen, hiszen a kolumbiai ász sérülése miatt maradt le a tornáról, míg az uruguayi klasszis újabb sportszerűtlensége miatt kapott 9 válogatott mérkőzésről, valamint 4 hónapig minden futballtevékenységtől eltiltották. Valószínűleg a két remek képességű játékos hiányát az uruk fogják jobban megérezni, hiszen a csoportmérkőzések alatt is látszott, hogy teljesen más csapat benyomását keltette a gárda a gólerős csatárral, mint nélküle. Gondoljunk csak bele, hogy az első Costa Rica elleni találkozót kihagyta Suárez, és ekkor vereséget is szenvedett csapata, majd az angolok ellen gyakorlatilag egymaga nyerte meg a találkozót, és az olaszok kapujába ugyan nem talált be, de a társakon látszódott, hogy puszta jelenléte is nyugtató hatással van rájuk. Mindezek ellenére sem számít könnyű mérkőzésre José Pekerman, a kolumbiai együttes szövetségi kapitánya: „Dél-Amerika, illetve a világ egyik legerősebb együttese lesz az ellenfelünk. Nem lesz egyszerű dolgunk, annak ellenére, hogy remekül ismerjük mai riválisunkat, de ezt ők is elmondhatják rólunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan is kellene játszani Uruguay ellen.” Nagy valószínűséggel Diego Forlán fog a kezdőcsapatban helyet kapni Suárez hiányában, hasonlóan a Costa Rica elleni találkozóhoz. Kérdéses Diego Lugano játéka, akinek a térdével vannak immáron hosszabb ideje problémái.
A másik oldalon jól sikerült Falcao pótlása, főleg James Rodriguez tekinthető a kolumbiai válogatott első számú vezérének. A fiatal középpályás 225 perc játéklehetőséget kapott eddig a tornán, ennyi idő alatt 3 alkalommal iratkozott fel a gólszerzők közé, valamint kétszer kihagyhatatlan helyzetbe hozta a csapattársakat.
Kolumbia eddig hibátlan teljesítményt produkált a világbajnokságon, 100%-os mérleggel rajtuk kívül csak Argentína, Hollandia, valamint Belgium zárta a csoportkört. Érdekesség, hogy ez a 3 győzelem ugyanannyi, amennyit a dél-amerikai ország a korábbi, 4 vb-szereplése alkalmával összegyűjtött.
José Pekerman a kolumbiai válogatott trénere a japánok elleni, tétnélküli mérkőzésen több olyan labdarúgónak is bizalmat szavazott, akik azt megelőzően nem nagyon szerepeltek a tornán, sőt csereként beállt Faryd Mondragón is, aki ezzel a vb-történetének legidősebb játékosa lett. Hiába nyerték meg az ázsiaiak elleni csoportmérkőzést is a dél-amerikaiak, valószínűleg több helyen (egyes információk szerint akár 8 poszton) is változni fog a kezdőcsapat.
A két válogatott eddig mindösszesen egyszer, 1962-ben mérte össze erejét világbajnokságon, ekkor 2-1-re nyert Uruguay. Érdekesség, hogy az akkori győztes hadvezér Juan Carlos Corazzo, aki Diego Forlán nagypapája. A legutóbbi 10 évben nyolcszor is találkozott a két válogatott, ezeknek a mérkőzéseknek a mérlege uruguayi dominanciát mutat, hiszen 6 győzelmük mellett egy-egy döntetlen, illetve kolumbiai siker született. A támadófoci, illetve a gólgazdag mérkőzések szerelmeseinek is kedveskedni szeretnénk egy adattal, a legutóbbi 9 meccsükön 32 gólt produkáltak a csapatok, tehát bizakodhatunk, hogy nem egy unalmas 0-0 vár ránk. 

 

 

Cavani veheti át Suárez szerepét

 

Kolumbia-Uruguay 22:00, tv: m1, helyszín: Rio de Janeiro, Estádio de Maracana, játékvezető: Björn Kuipers

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomtippmix.blog.hu/api/trackback/id/tr916436009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása