Álomtippmix

Friss topikok

Folytatódik az európaiak vesszőfutása?

2014.06.29. 14:21 alomtippmix

A mai napon két olyan párharcot rendeznek a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, ahol egy, a Concacaf-zónából érkező csapat találkozik európai riválissal. A Hollandia-Mexikó mérkőzésen talán előbbiek, míg a Görörország-Costa Rica találkozón utóbbiak számítanak esélyesebbnek.

 

 

13 európai csapat szerepelhetett a brazíliai vb-csoportkörében, közülük 7 gárdának már 3 mérkőzést követően csomagolnia kellett. Sokakat meglepett a címvédő spanyolok leszereplése, de kevesen kalkuláltak Portugália, Olaszország, vagy éppen Anglia korai búcsújával. Hollandia is meglepetést okozott, de ők a kellemesebb fajtából, pedig a rajt előtt az oranje háza táján nem bizakodtak ehhez hasonló teljesítményben, sőt több szakértő még a csoportból való továbblépést is kőkemény feladatnak gondolta. Mindezek ellenére a legutóbbi vb-n ezüstéremig jutó gárda hibátlan teljesítménnyel zárta a B csoportot. Van Persie, és Robben igazi vezér módjára állt a csapat élére, de rajtuk kívül is több kiemelkedő teljesítményt fedezhettünk fel van Gaal csapatában. Hollandia a csoportkör legeredményesebb válogatottjának bizonyult 10 rúgott góllal (ennek felével a címvédő spanyolokat ajándékozták meg). Wesley Sneijder a holland válogatott középpályása a következőket nyilatkozta a tegnapi sajtótájékoztatón: „Mi is hallottuk a negatív hangokat, amelyek a vb-szereplésünkre vonatkoztak. Kizártuk ezeket a véleményeket, és csakis magunkkal foglalkoztunk. A torna előtt egy új szisztémát fejlesztettünk tökélyre. Szerintem senki sem gondolta, hogy a csoportunkat 3 győzelemmel, illetve 10 rúgott góllal fogjuk zárni. Magabiztossá tettek minket ezek a sikerek, de nem lehetünk elbizakodottak Mexikó ellen, hiszen egy kiváló csapattal kell megmérkőznünk” A tulipános válogatott legutóbbi 10 vb-mérkőzéséből 9-et is megnyert. Van Persie letöltötte eltiltását, így újra ott lehet a kezdőcsapatban. Dirk Kuyt 100. válogatottsága előtt áll, kérdés, hogy ma játéklehetőséget kap-e.

 

van Persie 3 gólos eddig a tornán


Mexikó zsinórban 7. vb-szereplése során élte túl a csoportkört. A közép-amerikai együttes mindösszesen egy gólt kapott, Ochoa kapus a brazilok elleni mérkőzésen bravúros védésekkel hívta fel magára a figyelmet. Miguel Herrara mester a mai mérkőzésen nem számíthat az eltiltott José Vazquez játékára, helyét a rutinos Salcido veheti át. A csapat egyik húzóembere, Andres Guardado bizakodik, hogy a mexikóiaknak nem a nyolcaddöntő jelenti a torna finisét: „Nem lesz könnyű dolgunk Hollandia ellen, de már a csoportunkban is nehezebbnél-nehezebb feladatokat oldottunk meg. Szép dolog, hogy továbbjutottunk, de ezzel nem elégszünk meg, szeretnénk történelmet írni.”
A két együttes eddig mindösszesen egyszer 1998-ban találkozott világbajnokságon, ekkor 2-2-es döntetlennel zárult a csata. Legutóbbi 4 mérkőzésük holland fölényt tükröz, hiszen háromszor diadalmaskodtak az európaiak, emellett egy döntetlent jegyezhettek fel a statisztikusok. A fogadóirodák a holland válogatottnak tartják esélyesebbnek a továbbjutásra, tény, hogy az oranje gárdájában találjuk a nagyobb sztárokat, elég csak van Persie, és Robben nevét megemlíteni, de Mexikót sem szabad leírni, az együttes a csoportkörben fegyelmezett gárda benyomását keltette, amelynek védelmét még a házigazda brazilok sem voltak képesek áttörni.

 

Guardado a hollandok elleni meccs után is ünnepelne

 

Hollandia-Mexikó 18:00, tv: m1, helyszín: Fortaleza, Estádio Castelao, játékvezető: Pedro Proenca

 

Costa Rica és Görögország eddig még nem találkozott egymással. Kevesen gondolták, hogy a két válogatott az idei labdarúgó-világbajnokságon, a legjobb 16 között fogja először összemérni erejét. Mind az európaiakat, mind a közép-amerikaiakat sokan leírták a torna előtt, de ők fittyet hánytak az „okosok” véleményére, és a pályán csattanós választ adtak a kétkedőknek. Costa Rica a halálcsoportnak titulált D jelű kvartettből, 3 egykori világbajnokot megelőzve csoportelsőként jutott tovább. Görögország útja rögösebb volt a nyolcaddöntő felé. Kolumbia ellen méretes pofonba futottak bele, majd Japán ellen hősiesen, 10 emberrel védekezve értékes pontot zsebeltek be, majd az utolsó, Elefántcsontpart elleni mérkőzésen Fortuna is megragadta a hellének kezét, és a hosszabbításban jogosan megítélt tizenegyest Samaras váltotta gólra. Az elmúlt szezonban a Celtic csapatát erősítő labdarúgó azzal a büntetővel hosszú, 1478 perces válogatottbeli gólcsendjét törte meg, nem mellesleg a görög válogatottat továbblőtte a csoportból. Görögország korábbi két vb-szereplése során nem élte túl a csoportkört, tehát a jelenlegi keret tagjai már most történelmet írtak, de Fernando Santos fiai nem elégszenek meg ennyivel: „Szeretnénk folytatni a menetelést, de nem lesz könnyű dolgunk, hiszen Costa Rica a csoportkörben már bizonyította, hogy milyen jó játékra képes” vélekedett a torna után távozó mester. Érdekesség, hogy a 2004-ben Európa trónjára felülő gárda a továbbjutók közül egyedüliként mínuszos gólkülönbséggel (-2) zárta a csoportkört.

Samaras büntetője továbbjutást ért a helléneknek

 

Nem állíthatjuk azt sem, hogy az eddigi világbajnokságok Costa Rica szárnyalásáról szóltak. A közép-amerikaiak korábban 3 viadalon szerepeltek, ezeken csupán egyszer, 1990-ben léptek túl a csoportból, de a nyolcaddöntőben Csehszlovákia megálljt parancsolt. Reménykednek a csapat drukkerei, hogy a csoportelsőség, amelyet az Uruguay, Anglia, Olaszország fémjelezte csoportban elértek csak az út eleje, a vérmesebb szimpatizánsok már a 4 közé jutást sem tartják elképzelhetetlennek. Maga Jorge Luis Pinto szövetségi kapitány lépésről-lépésre haladna, és a görögökről a következőket nyilatkozta: „ A görög csapat ugyan nem remekelt Kolumbia ellen, és az Elefántcsontpart elleni mérkőzésen az utolsó pillanatokban vívta ki a továbbjutást, mindezek ellenére nem becsülhetjük le ellenfelünket. Nagyon kevés gyenge pontot lehet a görög válogatottról mondani, valószínűleg, ellenünk is kontrajátékra építenek majd.” A görögök feltérképezésében Pinto mester hasznos tanácsokat kaphatott Joel Campbelltől, aki a legutóbbi szezont az Olympiakosz csapatában töltötte. Campbell a világbajnokság előtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 100 csomag olyan matricát vásárolt, amelyeken a brazíliai viadalon szereplő játékosok arcképeit örökítették meg, de egyiken sem vélte felfedezni önarcképét. A vicces történet után a pályán is bizonyított a fiatal játékos, aki a torna egyik felfedezettje, eddigi legjobb mérkőzése talán az Uruguay elleni volt. Campbell 2011-ben kötött szerződést az Arsenal csapatával, de miután nem kapta meg a munkavállalási engedélyt, még nem húzhatta magára az ágyúsok szerelését. Vb-n nyújtott teljesítménye angol lapinformációk szerint Arséne Wenger menedzsert is meggyőzte, nem keltene nagy szenzációt, ha a következő szezonban már a Premier League-ben riogatná az ellenfél védőit.
A Costa Rica-i csapat hátsó alakzata a korábbi 3 összecsapáson mindössze egyszer kapitulált, egyedül Cavani volt képes bevenni a kapujukat, neki is csupán büntetőből sikerült.
Lehetséges, hogy nem a ma esti lesz a torna legszínvonalasabb összecsapása, de abban biztosak lehetünk, hogy két olyan gárda lép majd pályára, amely élni szeretne ezzel a nem mindennapi lehetősséggel, és folytatni a mesébe illő menetelésüket.

 

 

Joel Campbell Costa Rica egyik legveszélyesebb játékosa

 

Costa Rica- Görögország 22:00, helyszín: Recife, Arena Pernambucano, játékvezető: Benjamin Williams

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomtippmix.blog.hu/api/trackback/id/tr966452127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása