Álomtippmix

Friss topikok

Hogyan sikerül a visszatérés?

2014.06.17. 13:01 alomtippmix

Ma, 12 éves távollétet követően újra világbajnoki mérkőzésen lép pályára, a sokak által titkos favoritként elkönyvelt Belgium, ellenfele Algéria lesz. A H csoport másik, mai összecsapásán, az ugyancsak a legutóbbi 3 VB-ről lemaradó Oroszország Dél-Korea ellen találkozik. Az A jelű négyes mai Brazília-Mexikó mérkőzésén, a győztes nagy lépést tehet a nyolcaddöntő felé.

 

A belga válogatott legutóbb 2002-ben lépett pályára labdarúgó-világbajnokságon. Hiába a hosszú szünet, a mai csapatot sokan egy egészen fényes eredmény elérésére is képesnek tartják. Persze, ha a keretre vetünk egy pillantást, akkor joggal bizakodhatnak a szurkolók, hiszen többek között Courtois, Kompany, Hazard, vagy Lukaku fiatal koruk ellenére már európai topcsapatok húzóemberei, egyedül csak Benteke sérülése jelenthet kisebb problémát (az Aston Villa támadójának elszakadt az Achilles-ínja), de pótlásáról Lukaku gondoskodhat. Első ellenfélként Algéria vár Marc Wilmots fiaira, és a többség az európai gárda sikerét várja, a szövetségi kapitány a felkészülés során alaposan feltérképezte az afrikai gárdát: „10 mérkőzést tekintettünk meg riválisunkról, hogy minél jobban megismerjük ellenfelünk játékosainak egyéni képességeit, illetve azt a szisztémát, amelyben játszanak. Készen állunk az algériaiak elleni találkozóra, mindent tudunk róluk.” A belga együttes védelmének kulcsfigurája, Vincent Kompany szerint sikerességük nagymértékben attól függ, hogy mennyire lesznek képesek csapatként együttműködni. A németalföldi válogatott a legutóbbi 9 VB mérkőzéséből csupán egyszer diadalmaskodott, de ez a statisztikai mutató nem mondható relevánsnak, hiszen a maiak közül csupán Van Buyten rendelkezik a tornán szerzett tapasztalattal, és a mostani játékosokban benne van a potenciál eme mutató javítására.
Az algériai csapat szépen csendben készülődik a mai találkozóra. Náluk, a belgákhoz mérhető klasszis labdarúgók nem sorjáznak a keretben. Tisztában vannak az esélyekkel, de a szövetségi kapitány Vahid Halilhodzic nem szeretné eljátszani az áldozati bárány szerepét: „Nagyon fiatal a csapat. Úgy vélem nincs veszítenivalónk. Belgium a meccs esélyese, de a futball attól is szép, hogy nem mindig a favorit diadalmaskodik. Mindent ki kell adnunk magunkból, ezzel megnehezíteni riválisunk dolgát.” Algériai labdarúgó legutóbb 1986-ban volt eredményes a tornán, ekkor Djamel Zidane talált be az ellenfél kapujába. Valószínűleg idén sem az algériai válogatott fogja a szurkolókat elkápráztatni szemet gyönyörködtető, gólerős futballal, bár Halilhodzic érkezésével a szakértők szerint a támadójátékuk is fejlődésen ment keresztül, így van esély arra, hogy közel 30 év után újra legyen az országnak VB-n eredményes játékosa.
A két gárda ma este 6 órakor először találkozik tétmérkőzésen, ezt megelőzően 2 felkészülési mérkőzésen mérhették össze tudásukat, ezeken egy belga győzelem és egy döntetlen született. Az előjelek alapján nem valószínűsíthető, hogy Algéria a mai mérkőzésen fogja az örökmérleget kozmetikázni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lukaku és Hazard a belga támadások fő mozgatórugói

 

Belgium-Algéria 18:00, tv: m1, helyszín: Belo Horizonte, Estádio Mineirao, játékvezető: Marco Rodriguez

 

A nap zárasaként Oroszország Dél-Korea ellen lép pályára. Az oroszok a belgákhoz hasonlóan 12 éves szünetet követően élhetik át újra a VB hangulatát. Fabio Capello keretében csak a hazai pontvadászatban pallérozódó játékosok szerepelnek, a felkészülés során érzékeny veszteség érte a szbornaját, hiszen a kapitány Roman Sirokov sérülése miatt kénytelen kihagyni a brazíliai tornát. Fabio Capello az oroszok szövetségi kapitánya szigorú házirendet vezetett be, például a Twittert nem használhatják a játékosok a torna alatt. Capello elsődleges feladata, hogy a 2018-as hazai rendezésű VB-re építsen egy stabil együttest: „Fontos számunkra, hogy itt lehetünk Brazíliában, hiszen 12 éves szünetet követően lehetünk részesei ismét a VB-nek. A következő torna házigazdájaként értékes tapasztalatok szerezhetünk itt, lemérhetjük, hogy a többi riválishoz képest hol is tartunk.” Az olasz származású edzőlegenda remek mérleggel rendelkezik az orosz csapattal, hiszen 20 meccsén csupán 2-szer szenvedett vereséget.
A dél-koreai csapat zsinórban 8. alkalommal vívta ki az indulási jogot a VB-re. A csapat mestere, az a Hong Myung-bo, aki az ország eddigi legfényesebb világbajnoki szerepléséből még a pályán vette ki a részét (2002-ben az elődöntőig meneteltek az ázsiaiak). A sajtótájékoztatón a mester a következőket nyilatkozta: „Az első mérkőzés nagy hatással lehet a torna további szakaszára. Remek lenne, ha sikerülne győznünk, de ugyanilyen fontos, hogy ne szenvedjünk vereséget. Fiatal, de energikus csapatunk van.” A fiatalságukkal kapcsolatban egy adalék, mindössze egy játékos van a 23-as keretben, aki már elmúlt 30 esztendős. Abban a statisztikában bízhatnak a dél-koreai drukkerek az oroszok elleni összecsapás előtt, hogy csapatuk a legutóbbi 3 VB-n mindig megnyerte a nyitómeccset.
A két együttes eddig mindösszesen egyszer mérhette össze erejét, tavaly novemberben az oroszok 2-1-re diadalmaskodtak.

 

Kerzsakov az orosz keret legeredményesebb tagja

 

Oroszország-Dél-Korea 0:00, tv: m1, helyszín: Curitiba, Arena de Baixada, játékvezető: Nestor Pitana

 

Cüneyt Cakir személyében török játékvezető fog bíráskodni a Brazília-Mexikó találkozón. Ezt az információt azért kell nyomatékosítani, mert mindkét együttes első mérkőzésén sok szó esett a sporik teljesítményéről. A brazil válogatott kapott egy erősen vitatható büntetőt, míg a mexikóiaknak 2 szabályos góljukat érvénytelenítették les címén. Reménykedjünk benne, hogy a mai 90 perc után a szép játékról fogunk beszélgetni, és nem az újabb tévedésekről.
A brazil válogatott 2012-ben a londoni olimpián egészen a döntőig menetelt, de ott Mexikó meglepetésre 2-1-es győzelemmel szertefoszlatta a selecao aranyálmait. Ez a mérkőzés több hazai játékos emlékezetében élénken él, hiszen a teljesség igénye nélkül Hulk, Oscar, illetve Neymar is tagja volt az ezüstcsapatnak. Azóta a tavalyi Konföderációs Kupán már visszavágott a dél-amerikai csapat, a csoportkör során 2-0-ra diadalmaskodtak. Eddig VB-n háromszor találkozott a két csapat egymással és sok esélye nem volt a pontszerzésre még Mexikónak, az eredménysor a következőképpen fest: 4-0 (1950), 5-0 (1954), illetve 2-0 (1962). Hulk kisebb sérüléssel bajlódott az elmúlt napokban, és elképzelhető, hogy a mai összecsapást kénytelen lesz kihagyni.
A mexikói csapatban Oribe Peralta szerezte a kameruniak elleni győztes találatot, így immáron 9 gól jegyezhetett fel a legutóbbi 7 tétmérkőzésén mexikói színekben. Peralta a fent említett ötkarikás finálé hőse volt, hiszen csapata mindkét gólját ő jegyezte, és láthatjuk, hogy továbbra is gólerős játékot nyújt, így a mexikói drukkerek joggal várják tőle, hogy Brazília ellen is nyerőember lesz.
A brazilok győzelmét vizionálják sokan, de a legutóbbi 13 mérkőzésük eredményeire pillantva a mexikóiak többször törtek már borsot riválisuk orra alá (7-szer győztek, emellett 2 döntetlen, illetve 4 brazil diadalt jegyezhettek fel a futballbarátok). Luiz Felipe Scolari ma sem vár könnyű mérkőzést, elmondása szerint Mexikó általában megnehezíti a brazil játékosok életét. A házigazda csapat nem volt meggyőző a nyitómeccsen talán kicsit a hangulat is béklyót kötött a lábakra (több brazil sajtóorgánum szerint izgatottnak tűntek a játékosok a nyitómérkőzésen), kíváncsian várjuk, hogy ma milyen teljesítménnyel rukkolnak elő Neymarék.

 

Peralta a londoni olimpia hőse

 

Brazília-Mexikó 21:00, tv: m1, helyszín: Fortaleza, Estádio Castelao, játékvezető: Cüneyt Cakir

Szólj hozzá!

Címkék: Brazília Dél-Korea Oroszország Belgium Mexikó Algéria

A bejegyzés trackback címe:

https://alomtippmix.blog.hu/api/trackback/id/tr26310446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása